Op het juiste ogenblik, de juiste handeling stellen

Volkorenbrood

Volkorenbrood kan op diverse manieren worden gemaakt. Bij dit recept wordt nog een "gerezen deeg" (pâte fermentée) aan het deeg toegevoegd. Dit komt de smaak ten goede en zorgt voor een langere versheid. Het belangrijkste is natuurlijk om volkoren meel te gebruiken.


Recept voor 2 broden

Gerezen deeg
500 gr. tarwebloem
275 gr. water
10 gr. zout
1 gr. gist

de ingrediënten mengen, kneden en 15 uren laten rijzen,
in een kom afgedekt met plasticfolie (anders deegverkorsting!)

Finaal deeg
1000 gr. volkoren tarwemeel
700 gr. water
25 gr. zout
15 gr. gist
350 gr. gerezen deeg

Werkwijze
Meng de ingrediënten en kneed 10 min. tot een homogeen deeg
(het gerezen deeg pas halverwege het kneden toevoegen).
Laat 60' rijzen
Verdeel het deeg in 2 stukken, lichtjes opbollen
Laat 15 min. rusten
De deegstukken doorslaan, opbollen, farineren
en met de naad naar boven in rijsmanden leggen
Laat 60 min. rijzen
Omkeren op inschietplank, farineren en insnijden
Afbakken 40 min aan 240°C