Op het juiste ogenblik, de juiste handeling stellen

Speltbrood

"brood zonder kneden"
Dit volkoren rustieke brood heeft een aparte smaak en wordt gemaakt met het aloude speltmeel. Er komt geen kneden bij te pas en het heeft toch een luchtig kruim.
Het is lekker op zich en het past vooral bij hartig, 's morgens geroosterd ook een aanrader.
Dit brood is ook nog uiterst gezond en wordt vaak aanbevolen voor darmlijders (Dr. Grant).


RECEPT (voor 2 broden in blik (8x8x25 cm):
700 gr. speltmeel (handwarm!)
10 gr. honing
10 gr. zout
600 gr. water (handwarm!)
15 gr. verse gist
sesamzaad voor de afwerking.

WERKWIJZE

Een gistpapje maken
De gist verkruimelen en in een apart kommetje doen en de honing toevoegen
giet +- 100 ml van het handwarm water erbij.
het geheel glad mengen tot een dun papje.
zet dit gistpapje op een warme plaats en laat 10 minuten rusten,
(geleidelijk beginnen zich luchtbellen te vormen).


Mengen
Het handwarme speltmeel in een grote kom doen, het zout toevoegen en goed doorroeren en vervolgens erin een kuil vormen.
Giet het gistpapje en het resterende handwarm water in het kuiltje.
geleidelijk van binnenuit het meel door het vocht mengen
en goed roeren tot één homogene slappe kleverige brij.


De brij storten
De brij wegen en verdelen (storten) in 2 goed gesmeerde blikken.
(Voor een correcte verdeling zet je best het blik op een weegschaaltje, terwijl je de brij stort, dmv.een spatel).

Laten rijzen
30 tot 35 minuten laten rijzen op een warme plaats.
Opgelet:
Laat rijzen zolang het deeg lichtjes bol staat, dus niet wachten tot het plat of concaaf (holvorming) staat.
Door het hoge vochtgehalte is het deeg slap en labiel.
Verplaatsingen moeten dus zeer voorzichtig en zonder schokken gebeuren, anders riskeer je inzakken van het deeg.

Oven tijdig voorverwarmen !

Afwerking:
Bestrooien met sesamzaad

Bakken
35 tot 40 minuten bakken in voorverwarmde oven op 200°

tot slot
Dadelijk ontvormen, laten afkoelen
Aansnijden, je weet niet wat je eet,

Smakelijk