Op het juiste ogenblik, de juiste handeling stellen

Pistolets

Eén van de heerlijkste smaakervaringen van vers brood is ongetwijfeld deze van pistolets, zoals de ronde kleine broodjes in onze contreien genoemd worden. Pluimlichte opgeblazen broodjes met dunne knapperige korst en binnenin een zijdezachte kruim ...
Helaas werden deze pistolets meestal alleen levende vers, dwz. onmiddellijk na het bakken en nauwelijks afgekoeld gegeten, want al na enkele uren hadden ze vaak hun typische charme verloren en werden ook wat taai. Deze professionele pistolets werden gebakken met toevoeging van stoom, wat uiteraard onmogelijk is met een gewone huishoudoven; Maar door het mee inovenen van een waterschaal komen we toch een klein beetje in de buurt. Verder werken we om de smaak nog te verbeteren hier met een poolish, wat meteen ook het snelle verouderingsproces enigzins tegengaat.


RECEPT VOOR 20 PISTOLETS

ingrediënten
1000 gr. bloem
20 gr. gist (maximum!)
16 gr. zout
650 à 700 gr. water

werkwijze
Poolish (voordeeg)

  • De helft van de bloem in een kom doen en daarin al het water met (daarin opgeloste) gist beetje bij beetje ondermengen en glad roeren tot een papje.
  • Dek dit af en laat 8 tot 12 uren rusten bij kamertemperatuur.
Vervolg
  1. Meng het zout door de overige helft van de bloem en meng dit door het voordeeg.
  2. Kneed minimaal 10 tot 15 min tot een soepel deeg.
  3. Dek het deeg af en laat 60 tot 90 min rijzen.
  4. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 80 gr. en bol ze elk strak op en laat 10 min. rusten.
  5. Maak met behulp van een rechte deegsnijder of spatel halverwege de bolletjes een diepe inkeping draai ze om en leg ze met de inkeping naar beneden op een bebloemde handdoek.
  6. Dek ze af met een vochtige handdoek en laat 60 min. rijzen (de bolletjes moeten in volume ongeveer verdubbelen).
  7. Draai de broodjes om en leg ze met de inkeping naar boven op gesmeerde bakplaten, bebloem ze lichtjes en dadelijk
  8. De pistolets inovenen en 16 à 18 min. bakken aan 230° tot ze licht verkleuren.
Oven
De oven tijdig voorverwarmen tot minimaal 230°. Zet eveneens een kwartier voor het inovenen een grote schaal met water in de oven. Opgelet: op het ogenblik van het inovenen moet het water in de schaal koken en bijgevolg volop damp afgeven!


Smakelijk