Op het juiste ogenblik, de juiste handeling stellen

Klaaskoeken



In West-Vlaanderen kijkt men elk jaar vanaf eind november uit naar de Mantepeers (man-te-paard). Een zachte en lichtzoete koek, gemaakt van een deeg die men uitrolt en waaruit allerlei sint-vormen worden uitgestoken. De kruiding van het deeg met kaneel geeft deze koeken zijn typische smaak. Ikzelf gebruik dit deeg ook tgv. van Kerstmis (ster-vormen) en Pasen (ei-vormen en paashazen).


Recept
Goed voor 20-tal Sinten van +- 100 gr.

voordeeg
1000 gr. tarwe bloem
80 gr. verse gist
100 gr. eieren (= 2 stuks)
450 gr. melkv (lichtjes lauw)

toevoegingen
150 gr. suiker
17 gr. zout
10 gr. vanillesuiker (= 1 zakje)
snuifje kaneel (= 1 à 1,5 gr)
125 gr. boter (zacht gemaakt mbv. microgolf)
______________
1932 gr. totaal


Werkwijze

  • Voordeeg: het is belangrijk het deeg door middel van een voordeeg extra rijskracht te geven.
    Doe daarvoor al de bloem in een grote kom en vorm in het midden een grote kuil
    Doe de melk, de eieren en de verkruimelde gist in een apart potje en meng het glad.
    Giet vervolgens dit gistmengsel in de kuil van de bloem en roer er met een garde langzaam van binnen naar buiten een deel van de bloem door tot je in het midden van de kuil een slap deeg hebt (zoals pannenkoekendeeg); Laat dit deeg nu 25 minuten gisten.
  • Kneden: Strooi de suiker, het zout, de vanille en kaneel in het voordeeg en meng nu beetje bij beetje de rest van de bloem onder en kneed het deeg tot het samenhangt, meng er de boter onder en kneed dit een 10-tal minuten tot een glad deeg
  • Eerste rijs: Na het kneden het deeg opbollen en 30 minuten laten rijzen (afgedekt tegen deegverkorsting !).
  • Uitrollen: we rollen mbv. een deegrol het deeg uit tot een dikte van 10 à 12 mm
  • Uitsteken van de vormen: alvorens de vormen uit te steken moeten we het deeg goed los leggen (van de tafel opnemen en terug leggen). De uitgestoken deegstukken worden op met boter gesmeerde bakplaten gelegd. Opgelet: de afstand tussen de deegstukken moet minimaal 3 cm zijn, anders gaan ze aan elkaar rijzen en bakken!
  • Doreren: voor een mooie bruine glans na het bakken te bekomen. Strijk de deegstukken nu bovenaan met dorure (mengsel van ei-dooier met melk of room)
  • Eindrijs: +- 60 minuten, ideale temperatuur is 28°
  • Afbakken:- 14 minuten aan 200 C°
  • afwerking: smeer de nog hete koeken onmiddellijk na het bakken in met gesmolten boer (facultatief ja, maar toch zo lekker)
PS. De deegresten die overblijven na het uitsteken van de vormen kan men best verwerken tot sandwiches. Bolletjes maken volgens gewenste grootte van 30 à 50 gr. Deze bolletjes 10 min. laten rusten en vervolgens sandwiches vormen, doreren en ook 60 min.laten rijzen alvorens te bakken.